Gaita Nakli İle Flora Nakli Aynı Mıdır ?
Hayır. Aslında temel felsefe aynıdır. Sindirim sistemi florası zayıflamış, deforme olmuş veya bozulmuş olan kişilere sağlıklı floraya sahip donörden flora aktarımı yapmaktır.
İlk olarak Gaita Nakli ile başladığım süreç zaman içerinde yetersiz kaldığını gözlemlememden dolayı daha kapsayıcı flora nakli nasıl yapabilir sorusuna yanıt aramak için araştırmalar yaptım. Bunların sonucu olarak TOTAL GASTROİNTESTİNAL FLORA NAKLİNİ (TGFN) geliştirdim. TGFN’inde tedavi kapsayıcılığı, tedavi başarısı ve uzun dönemde kalıcılığı çok daha yüksektir. Gaita nakliden farklı olarak TGFN’inde her bölgeden özel olarak canlı flora elemanları aktarılmaktadır (donörde nereden alındı ise hastanın eşdeğer aynı bölgesine).
GAİTA NAKLİ İLE NE AKTARILIR ve NASIL YAPILIR?
Tüm sindirim sistemi boyunca yerleşik olan floramız gün içinde defalarca kendisini yeniler. Ömrünü doldurmuş canlı ve ölü flora atıkları sindirim sistemi boyunca doğal yoldan ilerleyerek GAİTA (dışkı) yoluyla atılır. Gaita hacminin %60-70’i flora atıklarımızdan oluşur. Gaita Naklinde aslında aktarılan gaita değil içindeki flora bakterileridir. İngilizce tam karşılığı ‘’Fecal Microbial Transplantation’’ yani ‘’Gaita İçindeki Mikrobiatanın Nakli’’dir. Sindirim sistemin üst bölgelerinin florası doğal ilerleyiş sürecinde çoğunlukla deforme olmaktadır. Bundan dolayı Gaita Naklinde genelde sindirim sistemin ince bağırsaklardan sonraki segmentlerine ait flora elemanları nakledilebilmektedir. Gaita nakli ile selektif olmayan flora nakli yapılmaktadır.
GAİTA NAKLİ (Fecal Microbial Transplantation) NASIL YAPILIR ?
Sağlıklı en az bir GAİTA DONÖRÜNDEN alınan gaitanın birtakım işlemlere tabi tutulduktan sonra hasta kişinin sindirim sisteminde belirlenen noktalara endoskopik ve kolonoskopik olarak ekilmesi işlemidir. Gaita Nakli işlemi hastanede, endoskopi ünitesinde, anestezi doktoru gözetiminde, sedasyon (hafif anestezi) altında, uyku halinde ve normal solunumu devam ederek yapılır. Hasta ağrı duymaz, yapılan işlemi hissetmez ve hatırlamaz. İşlem sonrası uyanır.
Tiplerine göre gaita nakilleri:
- Bir donörden tek anatomik bölgeye yapılan gaita nakli
- Çoklu donörden tek anatomik bölgeye yapılan gaita nakli
- Bir donörden çoklu anatomik bölgeye yapılan gaita nakli
- Çoklu donörden çoklu anatomik bölgeye yapılan gaita nakli
FLORA NEDİR ?
İnsan vücudunun belli bölgelerinde, bizlerle barış içinde yaşayan, bizlere zarar vermeyen, yaşadığı bölgenin yaşamsal fonksiyonlarına katkı sunan, olmaması durumda sağlık problemlerine neden olan, fonksiyonlarını başka bir şekilde telafi edemeyeceğimiz, sürekli kendisini yenileyen, uygun yaşam dönemlerinde çeşitliliği artan, bazı olumsuz durumlarda sayısı ve biyoçeşitliliği azalan mikroorganizmalarla birlikte yaşarız. Bunların genel ismi FLORA’dır.
SİNDİRİM SİSTEMİNDE YAŞAYAN KAÇ ÇEŞİT FLORA BAKTERİSİ TANIMLANMIŞTIR ?
Bugüne kadar insanların sindirim sisteminde tanımlanmış flora bakteri çeşidi 1054’dür.
İNSANLAR TÜM SİNDİRİM SİTEMİNDE KAÇ ÇEŞİT FLORA BAKTERİSİ BARINDIRIR ?
Yaşanılan çevresel koşullar bunda en önemli etkendir. Büyük metropollerde flora çeşitliliği 50-60’lara kadar düşerken kırsal bölgelerde artmaktadır. Türkiye’de ortalama 100-110 civarıdır.
FLORA NAKLİ NEDİR ?
Sağlıklı en az bir FLORA DONÖRÜNDEN genel anestezi altında endoskopi ve kolonoskopi yapılarak sindirim sisteminin yaklaşık 30 farklı anatomik bölgesinden, her bir bölge kendi özelliklerine uygun serumlarla yıkanıp geri aspire edilerek her bir bölgeden alınmış flora örnekleri birtakım özel işlemlere tabi tutulduktan sonra hasta kişinin eşdeğer anatomik bölgelerine yine aynı şekilde genel anestezi altında endoskopik ve kolonoskopik olarak aktarılması işlemidir.